En İyi Tantuni Nasıl Yapılır? - Abidin Tantuni
Abidin Tantuni, 2012 yılından bu yana Mersin'in en lezzetli tantunilerini yapmak amacıyla hizmet vermektedir.
abidin tantuni, mersin tantunisi, mersinin en iyi tantunisi, tantuni nerede yenir
15829
post-template-default,single,single-post,postid-15829,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,side_area_uncovered_from_content,qode-theme-ver-16.6,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.1,vc_responsive
 

En İyi Tantuni Nasıl Yapılır?

En İyi Tantuni Nasıl Yapılır?

Mersin’in yiyenlerin vazgeçemediği, yemeyenlerin görüp içinin eridiği tantunisi nasıl en iyi şekilde yapılır, nelere dikkat edilmeli ondan bahsedeceğiz. Öncelikle tantuninin geçmişine bakacak olursak, tantuni eskiden sakatatlar ile yapılan bir dürüm çeşidi idi. Karaciğer, akciğer, dalak, böbrek, uykuluktan yapılıp; ciğer ekmeği gibi geniş lavaşlara sarılarak yapılırdı. Daha sonra ise bu yöntem kendini ete bırakmaya başladı ve şu anki tantuninin omurgasını oluşturdu.

En iyi tantuni için tabi ki en önemli konulardan birincisi et seçimi. Süt danası ve yetişkin danaların bonfile, tranç ya da kontrfile kısımlarından seçilen etlerin özenle kesilip, soğuk hava depolarında 1 gün bekletiyoruz. Etin dinlenmesi, etin sertliği ile doğrudan orantılıdır. Daha sonra ise, bu etler çıkartılıp tercihen 2 çeşitte doğranıyor. Birincisi sinirleri iyice temizlenmiş ve ayıklanmış eti yağlarından ayırmadan doğrandığı normal tantuni eti ve ikincisi yine sinirleri iyice temizlenmiş ve ayıklanmış etin yağlarını da sıyırarak bifteklik eti. Ayıklanan ve tercihe göre doğranan etler geniş kazanlarda yavaş yavaş haşlanarak tezgaha girmeye hazır hale getirilir. Eğer en iyi tantuniyi yapmak istiyorsanız, bu aşamada eti çok fazla haşlamayıp, eti kurutmamaya özen gösterin. Çünkü bu durum etin sac tavaya yapışmasına sebep olacağından hem et kalitesini düşürecek hem de tezgahın kirlenip kararmasına sebep olacaktır. Bunun için tantuni eti kararında;  suyunu çekene kadar haşlanmalı ve sürekli karıştırılmalı.

En iyi tantuni için bir diğer mühim konu ise elbette ekmek konusudur. Tercihe göre üç çeşit ekmek seçeneği sunulur: Bunlar açık ekmek, lavaş ekmek ve somun ekmektir. Açık ekmek daha ince ve eski ciğer ekmeklerine benzeyen ancak daha ufak yuvarlak ekmeklerdir. Lavaş ekmek ise açık ekmeğe göre biraz daha kalın ve kare şeklinde kesilen ekmeklerdir.

Bütün malzemeler hazır hale getirildikten sonra en iyi tantuni için nasıl yapıldığı da tabi ki kilit noktadır. Öncelikle haşlanan etler, tezgaha dökülüp sipariş geldikçe tezgahın ortasına çekilir. Et tezgahın ortasına çekildikten sonra, pamuk yağı dökülüp etin pişmesi sağlanır. Daha sonra toz biber atılarak, et iyice baharatla harmanlanır. Ancak yağı yakmamak ve tezgahı temiz tutmak için arada su dökülür ve ardından hemen ekmek atılır ki ekmek çıkan buhar ile yumuşasın ve en iyi tantuni lezzeti ortaya çıksın. Zaman zaman kenarlardaki etlere de su dökülerek, sıcak tezgaha etlerin yapışması ve etlerin kararması engellenir. Ekmek iyice etin üzerine basılarak, kırmızı toz biberle iyice harmanlanmış yağ ile ekmek yağlanır ve ekmek çekilir. Daha sonra sırasıyla domates, maydanozlu sumaklı soğan ve et konulur. Daha sonra ise tuz ve acı olması istenirse pul biber atılır.

Fark yaratmak, en iyi tantuni yapmak için en son tantuninin iki ucuna kaşıkla et konur ve sunum, görsel bir şölen haline getirilir. Tüm bunların yanı sıra tantuni artık sadece damağa değil göze de hitap eden bir yemek olmaya başlamıştır. Tantuninin yanında gelen, kara lahana, rokalı salata, bol limon-turşu-biber çeşitleri, domates söğüşler ile tantuninizi yerken yanında gelen ikramlar ile hayatınızdaki en iyi tantuniyi yemiş olacaksınız.

Tüm bunların yanı sıra, Mersin’in yaylalarından gelen organik sütler ile yapılan yoğurtlar kullanılarak hazırlanan köpüklü buz gibi el yapımı ayranlar ile hayatınızın en iyi tantunisini yemiş olacaksınız.